Информация для плодоовощного бизнеса СНГ
О проекте
Передплата
Реклама
Контакты
Поиск
Найти
E-mail или логин
Пароль
Войти
Общее
Овощи
Фрукты
Форум: Овощи
К темам
|
Отметить все, как прочитанные
|
К форумам
27 октября 2005, 18:06
Виктор
Виктор
У меня к представителям иностранных да и отечественных селекционо-семеноводческих компаний есть один, но ОЧЕНЬ БОЛЬШОЙ ВОПРОС. Зачем ВЫ нас обманываете. Замечу, что все семена я брал у официальных диллеров разных компаний. Факты: 1)В этом году фирма СЕМИНИС (ПЕТО СИДС) поставила семена томата, сорт Рио Гранде, так из них же выросло неизвестно что. На всех кустах плоды были с носиком, а этот сортовой признак у Рио Гранде отсутствует. 2)В этом году у фирмы Наско купил семена томата сорта Наско-2000, так у них тоже была огромная пересортица. 50% кустов была плодоножка с сочленением, а у остальных 50% плодоножка без сочленения. К тому же этот сорт очень похож на молдавский сорт Амулет (кто у кого украл?). 3)Сразу у двух фирм САКАТА и НАСКО по кабачку. У этих фирм есть гибридный кабачок Бианчини F1 и Садко F1, но у меня возникли сомнения по поводу их гибридного происхождения. Во-первых эти гибриды не выравнены как другие гибриды, и очень веский аргумент - их цена: в 3-4 раза дешевле других гибридов кабачка. 4)У такого "лидера" как НЮНЕМС чуть ли не каждый год проколы. В прошлом году были проблемы с сортностью их известного гибрида огурца Аякс F1. Среди растений часто встречались такие на которых росли плоды с ЧЕРНЫМ опушением (у Аякса - белое), но это не так заметно, а вот плоды с мелкими и очень частыми бугорками, заметны очень хорошо, да и к тому же попадались часто. Замечу что семена я покупал у диллеров и в оригинальной упаковке, так что факт фальсификации я отвергаю смело. Я допускаю что возможно какое-то незначительное (1-2%) колличество растений может быть нетипичным, это нормально. Но когда их 10-15, а то и 50% то это уж слишком. Так как Вы мне это всё обьясните уважаемые представители семеноводческих компаний? Я жду ваших подробных объяснений.
31 октября 2005, 07:24
Андрей
Андрей
Добрый день, Виктор! Спасибо за сообщение. Конечно, мы приглашаем представителей компаний и агрономов ПАМ высказаться по этому вопросу. Однако, пробовали ли Вы связываться непосредственно с этими семенными компаниями и жаловаться им на семена? Возможно есть проблема с диллерами? Также рекоммендую Вам обратиться в ближайших офис ПАМ (если Вы этого еще не сделали) и проконсультироваться. Они знают официальных представителей компаний в каждом регионе и, возможно, смогут Вам что-нибудь подсказать.
28 ноября 2005, 16:52
Петро Володимирович
Петро Володимирович
Цілком згоден з Віктором. В останній час на теренах України склалася дуже нехороша ситуація на ринку насіння овочевих культур. Його захопила та контролює одна (навіть не дві) іноземна фірма (не буду її називати). Хоч ПАМ дає інші дані, але в мене є всі підстави стверджувати протележне, ринок насіння вУкраїні монополізован. До того ж цей ринок цілком функціонує тільки на схемі прямого "відкату". Тому у нас продається не ті сорта та гібриди що хочуть фермери та господарства, а тільки те що нам завезли і нічого іншого. Нам насильно нав'язали що гібриди це панацея від неврожайності, але ж це абсурд. Так сорт вирішує справу, але тільки на 40%, а все інше це технологія, засоби захисту, добрива, зрошення. Я б на місці уряду взагалі б заборонив імпорт іноземних сортів та гібридів на 15 років, щоб підняти вітчизняну галузь насінництва, яка до речі давала до 60% насіння від загальної потреби СРСР. Іноді з'являються так звані "рекламні трюки": наприклад озимі гібриди цибулі. Але ж в наших умовах дана культура вдається 3 рази з 5 років, да і те тільки в умовах півдня. А насіння те занадто дороге. Тож думайте, що не все то золото, що блищить.
28 ноября 2005, 18:25
Андрій
Андрій
Петре Володимировичу! Дякую за Ваше повідомлення. Однак, я не можу погодится з інформацією, про монополізацію ринку. Прошу ознайомитися з нашим дослідженням http://www.lol.org.ua/rus/showart.php?id=23774 з цієї тематики. Звичайно, сорт та гібрид - це ще не все. Однак орієнтуватися в сортах можна. Проект аграрного маркетингу, як Ви можливо знаєете, вже два роки проводить дослідження різних сортів та гібридів від різноманітних компаній по всьому спектру овочевих культур. Результати цих досліджень можна отримати в регіональних відділеннях Проекту та ознайомится з результатми, які дав кожен з сортів або гібридів. Дійсно, деякі з них виявилися не пристосованими до умов окремих регіонів, інші не показали результат по причині технологічних помилок. До речі, всі результати двохрічних демонстраційних полів будуть видруковані вже на прикинці цього - початку нового року в одному збірнику. Озима цибуля. Я знаю, що в Криму вона дає дуже гарний результат. Сам бачив. Деякі фермери вже декільки років користуються і мають гарні прибутки. Однак, звичайно, вирощувати її в умовах Чернігівської області можливо, буде дещо ризиковним. Оскільки я не агроном, то прошу агрономів прокоментувати - останнє - лише моє припущення.
29 ноября 2005, 19:21
Олег, ПАМ Полтава
Олег, ПАМ Полтава
Стосовно озимої цибулі згоден з Андрієм. Ця красуня не для всіх умов підходить, один з клієнтів Полтавського офісу намагався два роки, за для експерименту, виростити цю цибулю. Нажаль результат виявився невдалим. Але на півдні вона дійсно дає добрі результати. І вітчизняну селекцію дійсно шкода. Але проблема не полягає в тому, щоб закрити кордони - це нічого не вирішить. Шановний Петро Володимирович ми вже більше десяти років будуємо щось на зразок капіталістичного суспільства з ринковою економікою тож було б доречним створити умови, за яких селекціонери могли б добре заробляти за свою працю, а держава контролювати дотримання авторських правил, бо нажаль за теперішніх умов, в науці залишились лише патріоти пенсійного віку. Отже потрібні умови, а не «залізна завіса». Великих нарікань на іноземні провідні компанії, зазначені у переліку Віктора, в Полтавському регіоні не було. Звичайно ситуації трапляються різні, але в 90% наші виробники насінням задоволені. А от більша частина овочівників дуже не задоволена саме провідною компанією, яка займається вітчизняним насінням. Стосовно того, що нам дають те, що завозять - певною мірою дійсно так. Мені доводилось стикатися з деякими іноземними компаніями. По перше насінництво навіть за кордоном іноді обмежується, тому де які гібриди постачаються в лімітованій кількості. По друге коли гібрид буває дуже вдалим для більшості країн, то в першу чергу його постачають країнам, де овочевий ринок більш розвинений і це нажаль не Україна, а з ринку нашої держави він зникає. І по-третє звісно жодна НАША компанія не підтвердить факт неякісної партії, хоча це трапляється. В такому випадку поважаючі себе компанії намагаються відшкодувати клієнту в той чи інший спосіб втрати і не розголосити проблеми. І ще один факт на користь іноземних компаній - більшість з них прийшло на ринок України давно і хоче робити довго і вдало, а тому такі оборудки не додадуть їм прибутків, лише тимчасові переваги. Тому таке резюме моєї думки Вікторе, або у Вашому регіоні працюють дилери «великі комбінатори», або Вам не поталанило і Ви скупили весь фальсифікат.
30 ноября 2005, 13:06
Valentina
Valentina
Я працюю агрономом в Одеському представництві ПАМ і вже два роки випробовую на демонстраційних полях сорти та гібриди овочевих культур від провідних зарубіжних та вітчизняних насіннєвих компаній. Ситуація з різносортицею в пакетах, представлених фірмами на демополя, іноді зустрічалась якраз у вітчизняних фірм. Проте описана Вами ситуація зустрічалась у наших фермерів. Нажаль, брак буває у всіх. Проте фірми, які цінують своє ім’я, стараються швидко виправити ситуацію. Така партія насіння відкликається назад, затрати клієнтів компенсуються. Нерідко зустрічається фальсифікат, коли насіння вирощується підпільно, а потім фасується в пакети з логотипом відомих фірм. Від цього не застрахований ніхто. Потрібно сказати, що в цьому разі фірми не мають ніякого відношення до такого насіння. Навпаки, вони стараються боротись з цим явищем – вказують на них свої реквізити, змінюють колір та форму своїх фірменних пакетів, розміщують голограми, спеціальні відривні лінії, спеціальні тиснені знакі всередині пакетів та інші ступені захисту, про які вони повідомлюють своїх дилерів чи стараються донести цю інформацію до споживача іншими шляхами. Для того, щоб вам не дістався такий фальсифікат, радимо купувати насіння тільки фірменних магазинах, у офіціальних дилерів в регіонах або безпосередньо у регіональних представників насіннєвих компаній. Їх координати можна взнати на сайтах компаній або в представництвах ПАМ. У спеціалізованих виданнях („Пропозиція”, „Огородник”, „Овощеводство”, „Агроном”) компанії дають рекламу своєї продукції, в якій вказують координати своїх офіційних дилерів. Вимагайте у дилерів показати вам ліцензію на продаж насіння конкретної компанії та сертифікат відповідності на насіння з печатками державної насіннєвої інспекції та компанії – виробника. За додатковим запитом споживач насіння може отримати протокол випробувань даного сорту (гібриду), який видається державною комісією з сортовипробовування під час районування його в конкретних зонах України. Перед покупкою уважно роздивіться пакет, він повинен відповідати усім вимогам фірми за ступенями захисту. Після покупки насіння необхідно зберігати пакети чи упаковку, щоб у разі схожої ситуації можна було пред’явити претензії компанії - виробнику (телефон представництв вказується на пакеті). На кожному пакеті вказується номер партії насіння, за яким можна прослідкувати його історію. Якщо у вас пакет оригінальний – компанія компенсує витрати фермера.
30 ноября 2005, 15:29
Valentina
Valentina
Стосовно монополії на насіннєвому ринку однієї компанії - не згодна. Як спеціаліст ПАМ я сама робила моніторинг ринку насіння з ціллю визначення рейтингу та сфер впливу насіннєвих компаній в Одеській області. Опитувались магазини та фірми, що торгують насінням та споживачі насіння (фермери та інші виробники овочів). Як вияснилось, лідером з реалізації насіння овочів на Одещині є бувший Тираспольський інститут зрошуваного землеробства, нині НПО"Днестр" (практично це вітчизняна селекція). Його сорти є найбільш адаптованими до наших умов, а ціни значно помірніші, ніж у закордонних компаній. Щодо насаджування нам гібридів, Петре Володимировичу, то скажу так: на кожен товар є свій купець. Якщо господарство у виробництві овочів використовує нові технології інтенсивного типу (крапельне зрошення, добрива, СЗР), вкладає великі капіталовкладення, то логічно, що їм краще скористатися гібридами зарубіжної селекції, які на високому агрофоні дають значно вищу віддачу, ніж вітчизняні сорти, у яких потенціал врожайності значно нижчий. Якщо овочівництво в господарстві не головне направлення і ведеться з мінімальними затратами (екстенсивний тип), то краще скористатися сортами вітчизняної селекції, які легше переносять екстримальні умови, проте чекати високої віддачі від них теж не приходиться. Так що на Українському ринку є ніші для всіх насіннєвих компаній. Звичайно, наша держава повинна приділяти більше уваги насіннєвій та селекційній галузі, як і всій науці вцілому, проте заборона імпорту зарубіжного насіня навряд чи поправить справу. Для цього потрібне фінансування галузі, а не заборона конкуренції.
17 июня 2006, 19:20
дмитрий
дмитрий
несколько лет занимаюсь вырашиванием огурцов в частности гибрида аякс по 2005г могу заметить следуюшее по всхожести нареканий в обшем то нет по аяксу некоторый процент пересортицы имеет место иногда попадается интересные экземпляры растений в плане получения на их основе своих гибридов.обратите внимание на спарту по моему очень интересный гибрид семена преобретал в краснодаре в тысячниках с голограмой . слышал что в наш город подделка идет через украину.
3 февраля 2007, 19:14
Альберт
Альберт
Ну еще бы за такие бабки всхожесть была низкой!!! По сути форума с тезисом согласен, зарубежные компании частенько допускают продажу некачественных семян в страны "третьего" (по их мнению) мира. Были примеры продажи гибрида томатов (дорогущего) Багира
3 февраля 2007, 19:21
Альберт
Альберт
Ну еще бы за такие бабки всхожесть была низкой!!! По сути форума с тезисом согласен, зарубежные компании частенько допускают продажу некачественных семян в страны "третьего" (по их мнению) мира. Были примеры продажи гибрида томатов (дорогущего) Багира ОФИЦИАЛЬНЫМ дилером а в пачке семена были НЕОТКАЛИБРОВАНЫ И НЕШЛИФОВАНЫ. Стоит ли удивлятся что плоды. выросшие потом были буро желто красноватыми и растрескивались. История с Аяксом в прошлом году к сожалению широко известна, если виноваты фальсификаторы - компания Нюнемс должна сама с ними разобраться причем быстренько. Если виновата сама - надо публично извинится и вернуть деньги. Наско - ну тут вы много спрашиваете, это ж вам не селекционный институт и не голландская компания, спрос тут не должен быть шибко строгим. Зато семена дешевые. И самый веселый прикол - вся Украина хохотала, отмочила Сингента : они свой Банко два года заявляли как сорт (и в каталогах писали), потом вдруг поняли, что он гибрид (и в каталогах написали), и в этом году вдруг выяснили что таки сорт (ну и конечно в каталогах написали) - вот это швейцарский уровень цинизма!!! (хотя, кстати, сорт действительно неплохой)
Размещение сообщений разрешено только авторизованным пользователям.