Агроновости RSS

8 сентября 2023, 11:51 АПК-Информ: овощи & фрукты

Ціни на тепличні овочі та лохину продовжували зростати, а морква суттєво подешевшала

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Перша декада вересня поточного року запам’ятається присутністю різнонаправлених цінових тенденцій на плодоовочевому ринку України, повідомляють аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Тенденції підвищення цін у сегменті тепличних овочів зміцніли й на поточному тижні. Лідером з темпів зростання відпускних цін були тепличні томати, які подорожчали відразу на 26 % у порівнянні з попереднім періодом. Причиною такого стрімкого зростання цінників виступив сезонний фактор й загальне зменшення пропозиції помідорів на ринку, у першу чергу, продукції з відкритого ґрунту.

Менш суттєво, на 23 % за останні 7 днів на внутрішньому ринку України зросли відпускні ціни тепличні огірки, пропозиція яких характеризувалася як недостатня.

Позитивні цінові тенденції цього тижня були характерні й для сегменту лохини, яка продовжували дорожчати вже другий тиждень поспіль. За словами представників фермерських господарств, сезон лохини в Україні поступово добігає кінця й продавці, на фоні сталого попиту, все частіше переглядали відпускні ціни на наявні обсяги ягід у бік збільшення. Як результат, ціни на лохину на внутрішньому ринку зросли більше ніж на 15 % у порівнянні з попереднім періодом.

Негативні цінові тенденції протягом звітного періоду були притаманні сегменту овочів борщового набору, а найбільш помітно, за останній тиждень, знизилися ціни на моркву. Через стриманий попит з боку покупців, продавці знизили цінники на наявні партії коренеплодів відразу на 16 %, тим саме, стримали попередні темпи реалізації.

Експерти ринку відмічали також зниження цінників й в інших сегментах овочів борщового набору, але здебільшого знижувались мінімальні ціни раніше встановленого діапазону, тобто на продукцію середньої та низької якості, яка потребувала якнайшвидшої реалізації.

 Короткострокові прогнози та очікування

 Аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» прогнозують, що найближчим часом на плодоовочевому ринку України матимуть місце як позитивні, так й негативні цінові тенденції. За самими низькими цінами й надалі до продажу будуть надходити ріпчаста цибуля та капуста, на котрі цього сезону зробили ставку багато нових гравців ринку.  

Подальше зниження цінників може мате місце у сегментах овочів борщового набору та яблук, збір врожаю пізніх сортів котрих тільки но буде входити у активну фазу.

У той самий час, підвищення цінників може фіксуватися у сегментах кавунів, динь та ягідних культур, сезон яких в Україні добігає свого логічного завершення.

Обсудить в форуме
Материалы по теме