Наши новости RSS

14 октября 2022, 14:00 АПК-Информ: овощи & фрукты

Огірки, коренеплоди та картопля стрімко дешевшають

Географія найгарячіших точок станом на 233-й день бойових дій

 Досягнення ЗСУ. Протягом останнього тижня підрозділами ЗСУ були звільнені від окупантів нові території та десятки населених пунктів у Херсонській, Харківській та Луганській областях України. Ще одним вагомим досягненням ЗСУ було знищення десятків ворожих дронів-камікадзе.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Протягом звітного періоду головними цілями російських ракет були такі обласні центри нашої країни як Одеса, Запоріжжя, Харків та більшість обласних центрів на західній Україні. Мішенями ворога переважно були житлові масиви та критична інфраструктура міст, у першу чергу енергетичні об’єкти. Ворог продовжував активно використовувати дрони-камікадзе, при чому вже на всій території України.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані по всій лінії зіткнення як на східному, так й на південному напрямках. Протягом усього звітного періоду на півдні ворог все частіше використовував захисну тактику, а на сході війська РФ у більшості випадках намагалися атакувати.

Окуповані території. Станом на середину жовтня 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, невелика частина Харківської області, частина території Херсонської та Запорізької областей та більшість територій у Донецькій та Луганській областях.

 Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 Впродовж поточного тижня на ринку плодоовочевої продукції в Україні були зафіксовані суттєві зміни цінової ситуації. Тільки за останні 7 днів на внутрішньому ринку знизились ціни на коренеплоди, картоплю та огірки, що є гарною новиною для споживачів. Головним чинником зменшення цін на буряк та моркву були погодні умови у більшості регіонів нашої країни. Саме після припинення дощів, фермери отримали можливість продовжити активний збір врожаю коренеплодів, що й призвело до суттєвого збільшення пропозиції цієї продукції на ринку. Намагаючись реалізувати як  найбільше наявних обсягів моркви та буряків продавці поступово зменшували відпускні ціни й це дійсно активувало темпи збуту.

Щодо сегменту картоплі, у більшості випадків, цінники змінювались у нижніх межах раніше встановленого діапазону. Тобто продавці активно йшли на поступки коли пропанували продукцію середньої та низької якості, якої на внутрішньому ринку залишалось ще досить багато.

З тих самих причин, через які тижнем раніше на українському ринку дешевшали тепличні томати, цього тижня почали дешевшати й тепличні огірки. За словами операторів ринку, ще з початку звітного періоду в Україну почали надходити нові партії імпортних огірків з Румунії та Польщі. Цінники на імпортну продукцію були дещо нижчими, чим на огірки з місцевих комбінатів, а якість останніх ввезених партій імпортної продукції повністю задовольняла покупців. Українські виробники зважуючи на ці обставини також переглянули свою позицію й зменшили раніше встановлені ціни в цьому сегментні.

 Короткострокові прогнози та очікування

 За прогнозами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» передумов для зростання цін на коренеплоди найближчим часом не передбачається. Щодо сегменту картоплі, то тут, на думку експертів, зростання цінників можливе лише на продукцію високої якості. Водночас, найближчими тижнями, поки буде продовжуватись активна збиральна кампанія,  на внутрішньому ринку буде переважати пропозиція картоплі середньої та низької якості, ціни на яку навряд чи підуть вгору. 

Цінові коригування у сегменті тепличних овочів на українському ринку у подальшому буде повністю залежати від постачання цієї продукції з Туреччини. Саме звідти у осінні та зимні місяці щорічно в Україну потрапляю близько 90 % усіх тепличних овочів.

Обсудить в форуме
Материалы по теме