Наши новости RSS

28 октября 2022, 10:49 АПК-Информ: овощи & фрукты

Ціни на картоплю майже досягли дна, паралельно дешевшає й цибуля

Географія найгарячіших точок станом на 247-й день бойових дій

 

Досягнення ЗСУ. Протягом останнього тижня підрозділами ЗСУ були звільнені від російського агресора нові населені пункти у Харківській області, де під контролем окупантів залишилось вже менше ніж 2% від усієї території. На південному напрямку українські війська підійшли до м.Берислав, паралельно звільнивши ще до десятка раніше окупованих населених пунктів Також останній тиждень додав у скарбничку наших захисників десятки збитих дронів-камікадзе, крилатих ракет, кілька гелікоптерів КА-52 та декілька літаків противника.

Ракетні удари та артилерійські обстріли російськими військами. Протягом звітного періоду ворог наносив ракетні удари у всіх регіонах України, а російська артилерія працювала вздовж усієї лінії бойового протистояння. Головними цілями повітряних атак росіян, як й тижнем раніше, були об’єкти енергетичної інфраструктури України.

Головні бойові протистояння. Найзапекліші бойові протистояння цього тижня були зафіксовані у Донецькій області, де підрозділи ЗСУ успішно відбивали атаки ворога, не дозволивши загарбникам просунутись углиб української території.

Окуповані території. Станом на останню декаду жовтня 2022 року окупованими залишаються: АР Крим, менше 2% Харківської області, частина територій Херсонської та Запорізької областей та більшість територій у Донецькій та Луганській областях.

 

 

Огляд поточної ситуації на плодоовочевому ринку України

 

Всупереч попереднім прогнозам експертів та аналітиків ринку щодо неможливості подальшого зниження цін на картоплю, «другий хліб» продовжував дешевшати протягом цього звітного періоду. За словами фермерів, гуртові ціни на картоплю в Україні вже нижчі ніж були в аналогічний період минулого року й перетнули межу собівартості. З іншого боку, не зважаючи на перенасичення ринку, фермери намагаються якомога скоріше розпродати наявні обсяги продукції. Особливо це стосується господарств західних та північних регіонів нашої держави, наближених до кордонів із Білоруссю та Росією.

На ринку ріпчастої цибулі в Україні ще з початку поточного тижня встановилися нові негативні цінові тенденції. При цьому діапазон відпускних цін на один з головних овочів борщового набору суттєво розширився.

За словами операторів плодоовочевого ринку, цибуля у сховищах почала проростати та стрімко втрачати якісні показники. Як неодноразово наголошувалось раніше, якість цьогорічного врожаю ріпчастої цибулі в Україні у більшості випадків незадовільна саме через збирання основної маси овочів у дощову та прохолодну погоду.

Збільшення пропозиції на ринку місцевої продукції середньої та низької якості призвели до скорочення обсягів нових партії імпортної цибулі. За більш високими цінами українські споживачі вже не купували стільки якісної цибулі як тижнем раніше. 

 

 

Короткострокові прогнози та очікування

 

За прогнозами аналітиків проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», сьогоднішні дії виробників картоплі в Україні можуть суттєво відобразитися на другій половині поточного сезону. Якщо раніше виробники та експерти співпадали у думці, що з картоплею у сезоні-2022/23 в Україні проблем не буде, то останні події на ринку змушують більш серйозно замислитись над цим питанням.

Експерти також впевнені, що поки на внутрішньому ринку буде присутня пропозиція більш доступної, хоча й більш неякісної, цибулі, ця продукція буде й надалі користуватися активнішим попитом серед покупців. Ключовим фактором при виборі продукту найближчими місяцями без сумніву залишиться його вартість.

Обсудить в форуме
Материалы по теме