Форум: Фрукты
23 ноября 2008, 02:24 Виталий
Виталий Можна ли сокулировать 1.5га сада яблок прежде высадив подвой ММ106 на то место где будет рости дерево ? Чтобы больше не пересажевать? Кто-нибуть сажал и какой был эфект? по какой схеме высаживали материал?
23 ноября 2008, 16:09 lekar
lekar Можно, но только непонятно - зачем? Настольная прививка удобнее окулировки(не нужно на корточках позать)-это раз, приживаемость прививок при окулировке хоть и высока, но все равно не 100%, а значит на следующий год придется по новой прививать неприжившиеся и в итоге оплучим недружно развивающиеся деревья разного возраста - это два, вместо того чтобы ухаживать за школкой - несколько десятков квадратных метров - вам придется поливать, опрыскивать и пропалывать все полтора гектара - это три. По срокам вступления в плодоношение тоже ничего не выиграете. Так что смысл затеи непонятен. А схема высадки материала - точно такая же как для высадки самих деревьев. Конкретно она будет зависеть от типа сада, поскольку ММ106 - среднерослый подвой его выращивают и в загущенном саду и в шпалерном, кроме того схема будет зависеть от силы роста прививаемого сорта и от того - орошаемый сад или нет. Так что для полного ответа - конкретизируйте вопрос.
24 ноября 2008, 00:44 Виталий
Виталий Я не делал настольной прививки. Плохо привитые саженци заменить зарание сокулироваными саженцами. Нащот полива 400 м от участка река яне уверен что это будет орошаемый сад но рас в неделю полив обиспечен. ( По срокам вступления втакая же как для высадки самих деревьев) гдета в интернете -непомню где читал-что вступление в плодоношение раньше! A у вас был опит посадко сада таким методом ЛЕКАРЬ? Это первое. Второе-я высаджывал маленькие площади 20 сот а это 1.5га вот и спрашываю совета ! На сколько можна уплотнить ММ106 потомучто я видел сады не старше 5 лет. те что по схеме 4м на 1.5м но они високие и их сложнее обрабативатьб и собирать урожай .Те что 4м на 3м ниже соотвецтвено все проще но говорят меньше урожай.
24 ноября 2008, 17:03 lekar
lekar Очень многое зависит от сорта который привит на 106-м. Насколько он сильнорослый (сорт). Опыт выращивания на 106-м у меня есть а насчет прививки на месте - толкьо перепрививк в случае посреждений морозами, но не окулировка конечно а прививка врасщеп.
25 ноября 2008, 00:41 Виталий
Виталий что вы можете сказать ( о силе роста) таких сортов :лигольт флорина голден дилишес старкрымсон глостер чемпион чемпион арно джанаголд как плотно друкот друга их можна сажать. И какие имунные сорта вы бы посоветовали (скинте адресок в интернете- если вас не затруднит с общими характеристикам сортов)
25 ноября 2008, 13:40 lekar
lekar Виталий я Вам с удовольствием отправлю развернутые характеристики сортов (тех которые знаю, поскольку некоторые мне совсем незнакомы) но только напишите их пожауйста через запятую, поскольку названия сортов частенько состоят из нексольких слов то ошибиться недолго :). Голден Делишес, Стар Кримсон, Джонаголд, Глостер я выращивал сам и хорошо их знаю, остальные - попробую найти. И еще - сочетание привойноподвойной комбинации позволяет выбрать несколько схем приблизительно одинаково приемлемых но важно решить какой тип сада вы хотите: с округлой кроной или с уплощенной кроной (пальметтный) - Во втором случае расстояния в ряду будут намного меньше чем междурядья а в первом разница будет не такой большой. Количество же деревьев на гектаре при обоих типах садов будет одинаково. Я вам отправлю оба варианта а вы решайте сами.
26 ноября 2008, 01:14 Виталий
Виталий Спасиба вам за помощь!Я имею маленький сад возле дома 180 деревев грушы- яблоки . Так вот грушы я вырашиваю по схеме 3 - 2,5м в форме обемное вретено высотой 3 м им уже 5 с половиной лет. яюлоки по схеме 4 - 2.8м им всего 2 года буду выращивать, виде плоского веретена. Кое - какой опыт у миня есть. Я себе планирую высаджевать 4 - 2.5 м и выращивать в форме плоское веретено. Но мне хотелось бы знать как себя видут деревя растущие на ММ106 через 10 лет- не слишком подымаются в высоту ,не становится ли гстой крона иза этого не падает урожайность . Потому-что я проезжая возле молодых садов вижу что уж очень уплотняютсижают привитые на ММ106 до1.5 м. Сечас это да красиво и количество большое но чтобы не вышло как говорил Райкин (нам нужно не коликчество а какчество) Сорта: Лигольд, Флорина ,Чемпион , Чемпион арно, ред дилишес.Ещо раз спасибо!
31 декабря 2008, 16:27 Сергій
Сергій Віталій Лігол, Чемпіон,Чемпіон Арно - середньорослі а тому в інтенсивних насадженнях можлива схема 4,5м на 1,75-2м в залежності від грунтових умов та рівня Вашої агрпотехніки. ММ 106 вдала підщепа для помірнорослих сортів. На мою думку не варто "загущати" до 1,5м.Це червоні сорти а тому буде велика кількість слабо окрашених плодів. Флоріна сильноросла на ММ 106 а тому 2,5 м. Взагалі Флоріну на цій підщепі варто садити тільки на бідних грунтах. Окулювати на постійному місці можливо.1,5 га це не багато. Всього 1,7тис. підщеп.Краще робити подвійне окулювання. При доброму догляду Ви отримуєте більш міцні дерева, кращу їх якорність і відповідно прискорите плодоношення а також економите на посадці саду. Але значно трудоємкіше вирощування ніж в розсадникуі є потреба в підсадці.
2 января 2009, 00:37 Виталий
Виталий Сергію я планую 4м-2.5м і формувати площинне веретено але деякі сорта цього не дуже полюбляють. Я так зрозумів що ви не погано розумієтесь на деревах. То що ви можите сказати про такі сорти: глостер . ред ділішес . грені сміт. ред чіф . пінова . сава . снежний кальвій ? Грунти у мене на скільки я можу судити суглиняні . Для підсатки я осінью заклов пітомнік на 500 штук саженців я думаю має вистачити . І об"ясніть що означає (подвійне окулювання) ? На вашу думку на яку глибину потрібно висаджувати ММ106 підщепу?
3 января 2009, 17:15 Сергій
Сергій Віталій нажаль не знаю Вашого регіону а тому не можу говорити чи всі сорти підійдуть. Сам вибір сортів говорить що Ви не зовсім прфесійно підходите до сортименту.Якщо коротко Глостер дуже сильнорослий, тяжкий в формуванні на ММ106 та і в ринку врачає ціну.Ред Делішес як і Ред Чіф на стільки не постійні в реалізації що я не висадив в свій сад ні одного дерева.Гранні Сміт на ММ106 як і Глостер зверх сильнорослі та й знімальна стиглість в середині жовтня -це тільки для півдня.Пінова - все відмінно на ММ106 але не допускайте великих перевантажень. Сава можлива але більше для колекції. Кальвіль на ММ106 це постійна головна біль. Мабудь краще М9 якщо Вам потрібний Кальвіль Сніговий.Під площинним веретеном я можу розуміти тільки орієнтацію гілок першого ярусу в перші 2 роки в здовж ряду.Надалі це просто веретеноподібна крона.Але головне щоб була професійна циклічна заміна плодової деревини. Подвійне окулювання - 2 окулювання з одної сторони підщепи одне над одним , тоді практично не потрібна підсадка.Все у Вас вийде якщо візмете сильну підщепу, організуєте добрий захист і грунт буде без буряну та рихлий.
3 января 2009, 22:21 Виталий
Виталий Проживаю я на заході. На березі річки Дністер клімат у нас мякий ростуть і плодоносять персики зими теплі. А на рахунок сильнорослих сортів якщо покласти вставочку з М9 так десь довжиною 20 см правда втрачаеться рік але це зменьшить ріст і ще одне хвилює чи при цьому не потрібна шпалера і чи не буде ризика зламу в місці вставки? Бо я цього року бачив при штормовому вітрі ( який був на заході україни ) Зламувало груші як бритвою в місці щепленя.Тепер чому я так хочу Сніговий кальвіль ? У мене є декілька дерев цього сорту які обходили моя бабка та батько а одну я підрізав і формував вона напевно росте на ММ106 а може і ні їм десь років 12 то ті інші висотою 4-5м а ця одна до 3м плоди чисті івагою 150г то я думаю чому би і ії не висадити. тим паче на базарах всі знають цей сорт і питають . А Сави мені порадили то я посадив декіцлька дерев в пітомнік і ви перша людини яка їх знае в інеті нічого не можу про них знайти . Так ви маєте рацію на рахунок площиного веретина це більше буде схоже на 2 -3 роки формування скелетних гілок в формі площиного веретина а далі це буде більше схоже на веретино подібну крону.А асортимент важко підібрати бо кожен хвалить своій улюблений сорт а доки не посадиш сам та непрограєшся з цим сортом то нічогоне будеш знати напевно. А на це не має часу. Один день один тижден і ти прогавив рік яі так майже 3 роки приватизовував цю землю з виликими ускладненями. То і вирішив взяти найбільш поширені сорти в нашому регіону. А які сорти ви заклали в себе -якщо не сикрет?
6 января 2009, 11:18 Іван
Іван Выталію,є таке прислі*я:все геніальне в простому.Навіщо ви себе так мордуєте?Не знаю Вашого віку,але вбачаю у вас себе років з 20 тому.Моя порада-закупіть саджанці і посадіть садок.От вибір сортів-то це вже дилемма.Н а своїй шкурі це відчув.В нас на Півдні(Запорізька обл.)Найкраще ціняться Голден Делішес (до уваги-в нього багато клонів) та РенетСемеренко (сорт-стадарт).Кальвіль Сніговий веде себе як осінній чи ранньозимовий сорт,швидко втрачачає товарні властивості.Не гоніться за гарними назвами та раджу не загущувати:схема 6-3 буде оптимальною.Думаю,що для вашої зони Глостер не підійде.Рекомендую Бойкен та Вагнера призове. Користуючись нагодою хочу запитати : як в наших регіонах веде себе такий сорт як Аскольда
12 января 2009, 23:27 Виталий
Виталий На рахунок Аскольда я не знаю - правда багато чув.Це й сорт самого інтересує. Закупити садженці це дороге задоволеня і купуєш кота в мішку. хотілось би своїми руками щоб бути впевненому. У нас в регіоні вже давно по такій схемі не засаджують ширина не більше 4м . А вряду від 3- до 1м.Тому хочеться почути побільше думок.
27 января 2009, 22:21 Виталий
Виталий Хто б дав силочку "Риєстер сортів яблук і груш України"? Щось ніяк не можу в інеті її надибати.
14 января 2010, 20:51 Игорь
Игорь [email protected] Перелік сортів клубу садівників " Черешня " в місті Хмельницький , багато цікавого .
30 января 2010, 01:22 Виталий
Виталий Игорь спасибо за силочку . Кто может поделится своими знаниями (хитростями ) о зимней копулировке.
Размещение сообщений разрешено только авторизованным пользователям.